Ad hoc commandokamer voor de beveiliging van de Record Bank E3 Harelbeke

In het kader van het bijzonder nood- en interventieplan ‘Record Bank E3 Harelbeke’ van het stadsbestuur Harelbeke komen politiezone Gavers, INNOS, Securitas, Barco, de federale politie, de hulpverleningszone FLUVIA en de stad Harelbeke samen in een geavanceerde ad hoc commandokamer voor de beveiliging van de Record Bank E3 Harelbeke

De veiligheid tijdens het verloop van de Record Bank E3 Harelbeke is het resultaat van teamwerk tussen een diversiteit aan publieke en private actoren. Tijdens de editie 2016 van de ‘Record Bank E3 Harelbeke’ wordt technologie ingezet om de veiligheid te optimaliseren. In dit innovatieproject is er vanuit de Politiezone GAVERS, het stadsbestuur Harelbeke, INNOS samen met haar partners Securitas en Barco, de Federale Politie en de hulpverleningszone FLUVIA een antwoord gegeven op de behoefte om:

  • diverse informatiebronnen samen te brengen in een commandokamer, en
  • informatie realtime te delen met verschillende veiligheidspartners die zich op het terrein bevinden.

Bij grootschalige evenementen zoals Record Bank E3 Harelbeke kunnen zich op diverse locaties onvoorziene situaties voordoen. De geavanceerde ad hoc commandokamer stelt politie, brandweer en andere partners in staat om snel in te spelen en te anticiperen op mogelijke incidenten.

Tijdens het beheer van de veiligheid van de wielerwedstrijd Record Bank E3 Harelbeke maken veiligheids- en hulpverleningsdiensten en de organisator van Record Bank E3 Harelbeke gebruik van diverse informatiebronnen zoals radiocommunicatie, vaste en mobiele camerasystemen, helicopter- en dronebeelden (state aircrafts), VRT-livestreambeelden, social media en content van het provinciale Communicatie- en Informatie Centrum van Oost-Vlaanderen.

Om deze verschillende informatiebronnen optimaal te integreren en te beheren wordt gebruik gemaakt van een door Barco aangeleverd en ingezet netcentrisch visualisatieplatform (hard- en software en een 4,8 x 1,3m video wall die de hulpdiensten zal ondersteunen in de ad hoc commandokamer, m.n. om een beter Common_Operational Picture te werkstelligen, en webstreamingtechnologie om de voormelde content ook naar mobiele of andere beslissingseenheden te distribueren . Securitas zal haar expertise delen door de inzet van mobiele camera’s en het managen van de camerabeelden op een gebruiksvriendelijke en efficiënte wijze. Deze geïntegreerde oplossing biedt de mogelijkheid om snel informatie te delen met andere veiligheidspartners op het terrein.

Omdat de toepassing van deze technologie een impact heeft op de informatiestromen en werkprocessen wordt dit ook meteen bestudeerd met oog voor de te trekken lessen voor alle betrokken publieke en private actoren. Op deze manier faciliteert INNOS, in samenwerking met de politiezone GAVERS en het stadsbestuur van Harelbeke, een triple-helix samenwerking tussen de overheid, bedrijven en onderzoek/onderwijs met als doelstelling bij te dragen tot de organisatie van veilige events.